piatok 4. februára 2011

Neverending story - FIIT

NEVERENDING STORY alebo ako dostudovat na FIIT.

Na zaciatok chcem upozornit vsetkych ludi, ktori v tomto budu hladat nejaky hlbsi zmysel, resp. ma budu chciet obvinovat z toho, ze som skolu nezvladol/nezvladam vecte, ze este stale som tam i ked nato niesom hrdy ... V skratke by bola skoda teraz zahodit tych par rokov, ktore som si tam uz odbil. Nasledujuce riadky budu o mojom pohlade, o pohlade obycajneho studenta informatiky na neobycajnej fakulte menom FIIT. (Hlavne pre mladsie rocniky.) Pre anonymitu a a ine zakony, ktore by ma mohli postihnut nebudem uvadzat ziadne konkretne mena profesorov.

Ako sa pribeh zacina ?

...Za styroma horami a piatimi kopcami bol stredoskolak, ktory snival o tom, ze pojde studovat informatiku. Naivny, mlady, hlupy ...

Po prezreti moznych skol si hrdo podal prihlasku na STU FIIT. Vsak to vyzera byt skola na urovni, vychyrene meno, zaujimave predmety. Skola v hlavnom meste nasej malej skorumpovanej republiky. Vyhliadky na vysokoskolsky zivot nadherne. V nasich casoch este na skolu prijimali ludi podla maturity z matematiky. V jeden krasny slnecny den mi prisla biela obalka s oznamenim o prijati a kopou dalsich papierov.

Oblial ma radostny pot, taky, poznate to ... Opili by ste sa hned na mieste od tolkej radosti. Po oznameni babke, tete, mamke, ockovi, bratovi a vsetkym na koho si len spomeniete som si sadol k tomu mnozstvu papierov. Dokonca medzi nimi bola akasi knizka o predmetoch, akreditacii a systeme vyucby. Kto by sa venoval tak hrubej knizke ? ... Povedzme si pravdu, nikto. A tak moje oci zabludili na papier, ktory pojednaval o samotnom zapise do prveho rocnika.

Prvé zmatenie

Citam papier dookola a stale tam vidim datum zapisu 1.jula. Stale nerozumiem, rozmyslam ci si nepomylili datum, ved tento hovori presne o zaciatku letnych prazdnin. Nechavam to tak, idem von. Vsade dookola pocuvam, ako maju vsetci zapis v septembri, pripadne na konci augusta. Stale neviem nacom som. Po dvoch dnoch naklikam stranku mojej novej vysnivanej skoly. Zistujem ,ze datum zapisu si ozaj nepomylili.

O par mesiacov

Nadisiel ten den D. Nase hlavne mesto ma vita spinavou stanicou, kopou bezdomovcov, nefungujucim automatom na listky(vsak to poznate, klasicke slovenske mesto ). Po pol hodine cestovania prichadzam do Mlynskej doliny. Po chvili nachadzam budovu mojej buducej skoly. Prve co ma napadne .. ku*va kolos. Naco im to asi je ? Vchadzam cez vratnicu , vratnicka ma posiela na druhy koniec, zevraj blok D. Pozeram cez celu chodbu, nakoniec nedovidim. Super. Po chvili trmacania prichadzam na blok D. Mam hladat akusi miestnost DE300. Skvele, nasiel som. Vojdem do vnutra, kopec ludi, hluk, teplo.

A tak to zacalo

Prve predslovy, rozumy o tom, ze sme jedni z najlepsich. Oboznamenie s rozvrhom. Speciality dna. Vyplnanie indexov. Dezorientacia z tolkych informacii. Vsetku pozornost venujem ISICu. Dozvedavam sa ,ze pred miestnostou nas budu fotit. Rad na fotky je pridlhy. Vsetci stojime, cakame, potime sa. Presli dve hodiny, tri hodiny. Fotky nikde. Omamne zistenie prichadza vo chvili, ked pan fotograf oznami, ze sa im pokazil system zatriedovania. Nastava totalny chaos, nekontrolovatelny, kazdy sa snazi dostat k svojej fotke co najskor. O tretej odchadzam s pocitom unavy no aj s pocitom radosti , ze konecne som FIITkar.

FIIT nieje len tak obycajna skola

Nas prvy semestrovy tyzden zacinal o tyzden skor ako semester na inych skolach. Zevraj organizacny tyzden. Po prezreti harmonogramu, prve obarenie, akosi vela matematiky. Hovorim si fajn, aspon si zopakujem co neviem. Ostane veci su nepotrebne, lekarka, kniznica a pod. Vypustime a ideme uzivat vysokoskolsky zivot.

Nastal cas matematiky. Prichadza postarsi pan. Zacina vysvetlovat ako to bude, body, zapocty, pismoky, skuska . Vela informacii naraz, nestiham. Po uvodnych 15 minutach zacne vysvetlovat. Podotykam ,ze tieto prednasky trvali aj 3 hodiny. Po hodine a pol moje myslienky ovladol spanok, spomienky, plany na vecer. Cokolvek ine len nie matika.

A takto to slo cely prvy tyzden dookola.

Este to len zacina alebo zabava do konca zivota

Prvy tyzden, pozeram na rozvrh. S prekvapenim zistujem ,ze na nasej skole sa uci aj v piatok. Nadavam. Hresim. No nic, zmierym sa stym. Hovorim, 5 predmetov, to nieje vela. To sa zvladne. Pocas prveho tyzdna spoznavam zakutia nasej skoly. Hladam miestnosti, profesorov, ucebne a vsetko potrebne.

Odbocka alebo co je to za blbu budovu

Dozvedam sa ,ze nasa fakulta je len „hostom“ vo FEIkarskej budove. Kiezby sme nemali cvicenia po celej budove, ktora ma aspon 4 bloky po 8 poschodi. Bordel. Stara budova. V zime alebo v silnom dazdi sa stava, ze bezne tam kape, pouzivaju take tie super veci zvane vedra, handry aby to odstranili. Prednaskove miestnosti su skvele, v zime je vam zima. V lete ste ako na grile. Drevene sedacky a stoliky prospievaju vasim chrbtom, noham, klbom. Je to ako za trest. Jedno pozitivum. Mame plavaren, telocvicne. Hura! Dokonca mame bufet. V bufete robi nebezpecne rychla teta a nebezpecne pomaly ujo. Po nejasnych skusenostiach sa dostavam aj k pocitacom. Ucebne su velke. Je treba si zmenit heslo. Nuz, ked si ho nezapamatate, okusite aj priestor suterenov ,kde sa zdrzuju vsetky IT kreatury nasej skoly. Suteren je strasidelny. Ako z tych americkych filmov. Blika tam svetlo, nikto tam nieje. Hrozne. Zvyknete si.

Realita je ina – alebo predmety

Matematiku som uz predstavil. V knizke o predmetoch boli zaujimave nazvy, to ozaj. No realita je odrazu ina. Predmety, ktorym nechapem. Prednasky ,ktore mi nic nedavaju. Co budem robit ? Vstupujem do sveta fiit. Samostudium. To je slovo, ktore spoznate na tejto skole velmi rychlo. Nechutne, myslel som si , ze skola ma ma nieco naucit, nie len znechutit.Prestavam chodit na prve prednasky, ucim sa radsej na intraku(kapitola sama o sebe neskor).Po 3och tyzdnoch nechodim na ziadnu prednasku okrem matematiky.Ak opomeniem ze to bolo dokonca v piatok rano o siedmej. Super. Chodievam na cvicenia. Castokrat nechapem, naco mi to bude. No castokrat to nechape ani cviciaci. Spoznavam novych ludi,spoluziakov a zistujem ,ze niesom sam, co je z toho taky vykolajeny. Zistujem, ze nazory mame rovnake. Co sa to deje ? Co je to za skola ?Nikto nevie odpovedat. A tak studujeme dalej mnohokrat nezmysli, mnohokrat veci ,ktorym nechapeme. K informatike to ma blizko len vdaka programovaniu v jazyku C, ktore prednasa teta(podla mojej mienky), ktora nema ani paru o tom co rozprava. Chyby v kode, nefunkcne kody v prednaskach a dalsie skvele pripomienky.A tak prichadzaju prve zapocty, ano treba vam ziskat iste pocty bodov, aby ste sa vobec niekam dostali. Po prvych zapoctoch zistujeme , ze na niektorych predmetoch neexistuje slovo opravak. Sme zhrozeni, tak malo bodov ? Preco je to tak ? Kto zato moze ? Zaujimave. Prichadzaju na rad prve projekty. Zistujem, ze nemam skoro ziaden volny cas. Ucim sa, pocitam, programujem, memorujem, spajam logicke obvody. Nemam cas sa zamyslat nad skolou.

Cistka ako svina

Ono ludia na tej skole asi vedia co robia. Ked nas prijali bolo nas cca 330. Poznate to, uz v prednaskovej miestnosti sa to rozdelilo na tretiny. Spodna tretina boli mudri ludia, ktorych si vazim a respektujem ich vedomosti. Stred boli ti normalni, my, ludia co sa chcu nieco naucit, no chcu sa i zabavit. A hore boli ludia, ktori hrali nhl, pocuvali hudbu, nerobili nic. Tak a ti uz medzi nami niesu, cest vynimkam. Ludia zacali sami odchadzat, lebo zistili ,ze to nema cenu. Doteraz si pamatam zivo typka, co na jednych nemenovanych cvikach tvrdil,ze on vie vsetko, aky je hrdina. Videli sme ho cca dvakrat. Uz nikdy viac. Pravdepodobne nezvladol tempo. A takto to slo cely semester. Ucis sa, jes, series, spis. A dookola. V polovici semestra ti zacina priharat, potrebujes dostat zapocty, potrebne pocty bodov. Ucis sa este viac, series a spis. Obcas zajdes na pivo, a vratis sa ako zrolovana doga. Aj informatici potrebuju vypnut. Pred koncom semestra ludia zacinaju zistovat co to je „neurobit“ predmet. Stymi predmetmi to nieje take lahke ako ked chcete urobit seba sameho. Nato nestaci ruka, ani chut. Semtam ani vedomosti. Ludia opustaju skolu, s placom, so smutkom. Zivot je svina, FIIT je ku*va.

Januar alebo prve skuskove

Prve obarenie. FIIT nepozna ani 2 ani 3 opravaky. Jeden riadny termin a jeden opravny. No fajn, co uz. Vsak za pol roka sa da zvyknut ,ze tato fakulta je ina ako vsetky ostatne. Zistujem, ze cez semester som sa dokopy nic nenaucil. Aspon nie natolko aby mi to pomohlo pri skuskach. Aspon ze existuje jedno nemenovane forum ,kde si ludia pomahaju. Otvaram forum ,stahujem minulorocne skusky a stavujem nato, ze sa to bude podobat. A ono to ozaj fungovalo. Naucil som sa naspamat asi 5-6 skusiek dozadu a na tu poondiatu polovicu mi to stacilo. Zaujimave. Trapne. Co je to za system. Kamarat co sa ucil z prednasok nespravil a ja co som sa ucil len tak od prdele som presiel ? Skutocne skvost. Opakujem postup aj pri dalsej skuske, vyslo to ! Som kral. Mam po skuskovom. Tesim sa na letny semester.

Letny semester alebo kreativna fyzika

Ludia su zabehnuti, pozname system. Samostudium. Skola je na cvika. Hlupost. Leto laka, voda flaka. Pijeme. Oslavujeme. Prichadzaju nove predmety. Strasiak fyzika. Ozaj, co je to integral ? pamata si to niekto ? Aaaaa do pytle. Stary mily ujo a jeho uspavanie hadov. Tak vyzera prednaska. Nikto nechape o com toci. Prichadzaju prve cvika a snimi priklady. Citam zadanie. Zneje nejak divne. Plave lodka, oproti prudu, spadne z nej koleso. Ako dlho potrva kym hodim kamen do vody ? WTF ? Priklad nedava zmysel. Cviciaci vybaluje kreativne tvorenie vzorcov, integraly, derivacie. Co to je ku*va je ?

Vsetci sa tesime na prakticke cvicenia z fyziky. Laser, kmity, a ine WTF veci. Vsetci sme nadseni. Mame programovenie v JAVE. Ci pana. Konecne daco uzitocne. Nastava necakany zvrat. Na cvicenie prichadza teta,ktora nam prednasala C(ta co o tom vedela holy pohlavny ud). Tipujte ? Este vacsi pohlavny ud vie aj o jave. Super. Opat samostudium. Prichadza zadanie projektu.Vsetci sa smejeme od ucha k uchu. Nikto nevie o com o je. Potom mate cca 2 mesiace nato, aby ste prisli nato, o com to je a ako sa to robi. Ratat s pomocou nemozete. Je to chore. Tento priklad funguje zvycajne na vsetkych predmetoch s vynimkou takych super predmetov ako Ekonomika, Diskretna matematika, Matematicka logika a podobne. Zabudol som povedat, ze javu prednasa taky „mutant“ slovaka a srba. Skoro som sa zalubil.

Systém, ktorý nemá zmysel aj keby ste ho našli

Snazis sa robit, co sa da. Ucis sa. Robis zapocty, no i tak mas problem stym aby si presiel ? Kde je chyba? Asi som hlupy. Pojdem kopat jamy. Dochadza k prvym zapoctom, fyzika je nieco ako pornoshow. Vsetci sa pozeraju, chcu to urobit, no mozu sa len pozerat. Vysledky si viete urcite domysliet.Je na case si zacat uzivat. Po dlhom case sa opijem pod obraz bozi. Co sa stalo ? 4 dni je mi zle. Zomieram ? Nie to len moje telo odvyklo od piva, rumu a vina. Co somnou ta skola porobila ?

A tak sa to toci dookola az kym nepride koniec semestra. Ku kazdemu predmety by mi trebalo vydat asi 20 stranovy manual o tom, co a ako. Prepacte mi deti, ale nato si kazdy musi prist sam.

Leto – sex na plny uvazok

Poznate to. Dostanete sa do postele a ste ako zmyslov zbaveni. Donekonecna a este raz. Je to podobne. Po roku na FIIT pride leto. Ste ako zmyslov zbaveny, prezil som rok, hura! Ideme si uzivat. Skoro tri mesiace prazdnin. Co viac si mozem priat. Leto plne chlastu, zabavy. No proste leto ako sa patri. Prichadza vytriezvenie. Ziadosti o intrak.(O lete by som mohol vydat knihu Pan Vina a Navrat na Prednu Horu,ale to inokedy.)

Intrak – pirati z mlynskej doliny a truhla nasich vedomosti

Internat. Kamen urazu. Ako prvak mate internat skoro isty. Byvas aspon 50km od BA?(Cislo si uz nepamatam presne ). Mas internat. Lebo si prvak. Hura. V dalsich rocnikoch sa internaty prideluju podla priemeru. Chudaci my priemerni. Vsak aj v stane sa da byvat. Prial by som kazdemu, kto to vymyslel, nech si vyskusa ake to je nemat kde byvat. No zivot vas nauci. Pomozete si ako viete.

Mladost. Internat aky inde nenajdete. Vratnicky, ktore vam v nedelu naobed zacnu prehladavat tasku s nakupom. Obvinovat vas , ze sa nepodobate na fotku. A dokazu sposobit kopec na zamyslenie vhodnych situacii. Ked sa konecne dostanete cez tieto mrchy, ohromi vas vestibul. Opadavajuce kachlicky, trciace rurky a kopec inych skvelych dekoracii. Musim sa im nechat semtam aj nieco zrekonstruuju. O izbach nech si kazdy utvori vlastnu mienku. Ale maju balkony! To by ste neverili co sa na nich da vystrajat . Plusovy bod vedeniu. Donedavna to fungovalo tak, ze ste na intrak dokazali prepasovat aj celu armadu. V aktualnej situacii neviem. Ale mozno by som si trufol prepasovat aj samotny tank s posadkou. Ak by mali preukaz , myslim zeby ich pustili.

Need for speed alebo ako nezaostat ....

3ti semester. Clovek si mysli, ze zvladne vsetko. Vsetko po prvom roku . Omyl. Sme opat v srackach. Predmety ? Skor galeje. Projekty! Sibenicne terminy ... Operacne systemy. Myslite, ze poznate stres ? Nie nepoznate! Len spoznate ... Zoznamte sa, moje meno je OSA. Predpotopny pocitac, z cias ked este aj ponorky vedeli lietat a lode mali kolesa..... TO BE CONTINUED ....

Nakoniec chcem povedat, berte to ako recesiu. Skola si zasluzi trocha praveho svetla od obycajneho studenta. Studenti studentom. Odsudzujte ma, nenavidte ma, plujte namna ... Ja iny nebudem, moj nazor mi nevezmete.

7 komentárov:

  1. Ahoj som tiez ex fiit, bol som na nej 2 roky a bohuzial som padol...

    Skola je fakt kruta je to vsak skorej o ludoch a snad o systemu skoly. Budovu by som az tak neohovaral na matfyze kde som teraz to tiez nevyzera dobre, stolicky mame tiez z dreva a zimu/leto v budove tiez lahko spoznat ale neva. Tiez mi strasne vadilo to samoucenie ale myslel som si ze je to na vyske normalne ze clovek sam zistuje hlada a je zufaly.. nuz ..

    Tiez mi vadilo ze sme mali iba 2 terminy skusky ale co uz, na matfyze lepsie aj ked aj tam su niektore predmety ktore skusku prehlasia iba za test ktory teda nejde opravovat kedze je to iba test.

    Njavacsi rozdiel je v ludoch, na matfyze ti pomozu profaci castokrat mladi doktoranti a tak podobne (ale aj starsi). Chyba mi tu nezavisle forum, riesime to facebook skupinou.

    Trochu som toho popisal na starom blogu, enjoy
    http://visox.wordpress.com/category/skola/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vela noci som nespal, mal som vela krat stastie, vela krat ma podrzali kamarati ale ked spravis na tej skole bakalara a pojdes na inu, zistis ze ti to chyba. V 3 rocniku sa to proste uz vyfiltruje vsetko, zostanu ti najlepsi a ked odtial odides, zistis ze na ine skoly chodia opice, zo vsetky maju problem, jednoduchym veciam nechapu a citis sa tam ako medzi idiotmi ked nahodou robis v dakom timovom projekte. Ostan na fiitke... stoji to za tie prebdene noci....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aké je to forum kde su minuloročne skušky ked napiš jakubshoop@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nazdar, som tretiak na strednej a už sa zaujímam o VŠ. O túto tiež. Čítam všetko zlé ale predsa už prešlo 6 rokov a budova sa rekonštruovala tak ma zaujíma či je všetko stále tak ako sa píše v tomto článku. Zaujímam sa o Programovanie najviac. Vie mi niekto pomôcť kto tam teraz práve je? Prosím píšte magdolen.marco@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj, poslal by mi ten forum alebo tu stranku kde su minulorocne skusky na kuszkusz@live.com

    OdpovedaťOdstrániť